“O senden daha iyi koşuyor”, “Kardeşin senin yaşında keman çalardı”. Herhangi bir art niyetleri olmamasına rağmen, ebeveynler sıklıkla çocuklarını başka çocuklarla ya da kardeşleriyle kıyaslarlar.  Bazı aileler çocuklarının, diğer çocuklara kıyasla çok iyi olduklarını düşünüp, çocuklarına bunu davranışlarıyla belirtirler (Benim oğlumun elinden her iş gelir).  Bu tutum çocukları yüreklendirmek yerine ağır bir baskı oluşturur. Yaptıkları en ufak bir hata bile büyük bir felaket haline gelir.


 


Bazı aileler ise, çocuklarını kendi kendini doğrulayan olumsuz düşüncelerle kıstırdıklarını bilemeden, sürekli eleştirirler (Kardeşin senden çok daha iyi yüzüyor).  Bu çocuklar ebeveynlerinin düşüncelerinden ve onlarla ilgili yargılarından çok çabuk etkilenirler ve onların kendileri hakkındaki düşüncelerini boşa çıkarmamak adına birer başarısızlık abidesi haline geliverirler!


 


Olumlu ya da olumsuz bu kıyaslamalar her zaman zehirlidir. Çocukların kendi kimliklerini oluşturmasına engel olur. Çocuklar zaten kendilerini başkalarıyla, özellikle de kardeşleriyle karşılaştırarak, kendilerini kim olduğunu bu kıyaslamalar üzerinden yapma meyilindedirler. Bu durumun  anne baba tarafından desteklemesi durumu daha da içinden çıkılmaz hale getirecektir.


 


Bu durumda, kendimize odaklanmamız ve çocuklarımızı neden başka çocuklarla kıyaslama ihtiyacı hissettiğimiz üzerinde durmamız gereklidir.  Bu his bazen çocuğumuza karşı (çoğunlukla bilinçdışında gizli) duyduğumuz ve çocuğumuz çok küçük olduğu zamanlarda, zor bir doğum ya da mutsuzlukla başlamış, öfkenin bir yansıması olabilir. Kardeşi kadar iyi olamadığını söylerken, çocuklarımızın her biri için farklı ebeveynler olduğumuzu ve onların da birbirinin aynısı olmadığını aklımızdan çıkarmamalıyız. Eğer çocuklarımızın başarıları yerine, farklılıklarından kaynaklanan ihtiyaçlarını göz önünde bulundurabilirsek onlara daha faydalı olacağımızı unutmamalıyız.


                                                                             


“Psychologies, Eylül 2010”dan çevrilerek alıntılanmıştır

rssyoutubeinstagram
Facebooktwitterlinkedinmail