Bu sözü bir çok genç insandan duyuyorum. Üniversiteyi bitirmek meslek sahibi olmak için yeterli midir? Hayır. Okuduğunuz üniversitenin size verdiğini söylediği mesleki eğitim çok kesin bir mesleği temsil ettiği zaman bile “şimdi ne iş yapacağım? “ sorusu geçerli olabiliyor. Çünkü o meslekle ilgili önünüzde bir çok seçenek çıkıyor. Ama daha önemlisi bu seçeneklerin çoğunu göremiyor olmak ve ne yapacağınıza karar verebilmek.


 


Hukuk, tıp gibi bazı bölümler seçimleri biraz daha sınırlacı olabiliyor. Eğer eğitimini aldığınız konuda çalışmak istemiyorsanız bu bir seçenektir.Onun dışında bu tür mesleklerde seçim daha çok branşlar arasında olmaktadır. Ama Bazı okulları bitirdiğinizde, elinizde bir diploma, yapabileceğiniz söylenen bir meslek adı  ile ortada kalabiliyorsunuz. Çoğunlukla ailelerin en büyük beklentileri okul biter bitmez iyi bir işe başlamanızdır. Onlar için durum çok nettit. Hukuk fakültesinde okuduysanız hakim, savcı ya da avukat, tıp fakultesinde okuysanız doktor, mühendislik fakültesinde okuduysanız mühendis olacaksınızdır. İyi bir iş demek ise size para kazandıracak, güvenli bir iş demektir. Master, doktora gibi eğitime devam etmek onlar için ya akademisyen olmak ya da daha eğitimli olup, daha iyi bir iş bulmak anlamına gelir. Tek endişeleri iş bulunamamasıdır. Peki gençler niçin şaşkın?


 


Gençler daha çok uyaranla büyüdüler. Onların dünyaları ailelerinkinden geniş. Ama sistem nedeni ile küçük yaşlarda seveceklerini düşündükleri,ailelerinin istediği ya da iyi olduğunu düşündükleri meslekleri seçtiler. Ya da öyle sandılar. Seçtikleri sadece bir okuldu. Meslek seçimi okul bitince ortaya çıkan soruydu. İlk soru elindeki diplomada yazan mesleği gerçekten isteyip istemediğidir. İstediğine karar verirse ikinci soru gelir: Nasıl yapmak istiyor? İstemediğine karar verince ailesi ve çevresi ile mücadele etmenin yanı sıra büyük soru geliyor: “Ne iş yapacağım?”. Bazıları okudukları alanın dışında yüksek lisans programları ile yeni meslek edinmeye çalışıyorlar.Bazıları kaderine razı olup, hayal kırıklığı ve mutsuzluk içinde devam ediyorlar.


Çalışma sonrasında para kazanmak, yükselmek doğal beklentilerdir. Ama mutsuz, zorunlu yapılan iş tüm bunları sağlasa da bir hedef olamaz. Bu nedenle gençlerin sorusununa yanıt: “Başarılı olabileceğiniz, yeteneklerinize uygun, zevk aldığımız ve sizi mutlu edecek işi yapın” olmalıdır.


Prof.Dr. Bengi Semerci

rssyoutubeinstagram
Facebooktwitterlinkedinmail